Korumaa.fi

Ensimmäinen avaimenperä

Julkaistu 4.9 2017

Ensimmäinen avaimenperä

Ideoita koulutiensä aloittavan lapsen ensimmäiseksi avaimenperäksi

Koulutien aloittaminen on jokaisen pienen ihmisenalun elämässä yksi merkittävimmistä vaiheista: ensimmäinen koulupäivä on askel pois kodin suojista ja äidin helmoista kohti pitkää, vuosia kestävää urakkaa, joka päättyy monien vuosien ahkeran aherruksen jälkeen ammattiin valmistumiseen ja siirtymiseen työelämään.

Moni vanhempi haluaa muistaa erityistä päivää pienellä lahjalla.

Osa hankkii jälkikasvulleen uuden puhelimen, jotta äidin ei tarvitse olla huolissaan vaarallisesta koulutiestä.

Toiset puolestaan lahjoittavat lahjoista kalleimman, oman ensimmäisen avaimen ikiomaan kotiin.

Kodin avaimista täytyy pitää hyvää huolta, sillä ne johdattelevat kantajansa kaikkein tärkeimpään eli perheen yhteisen onnen tyyssijaan.

Tärkeä avain ansaitsee arvoisensa koristeen, ja siksi lapsen avaimelle on hyvä hankkia avaimenperä, joka kuvaa kantajaansa mutta samalla takaa sen, että avain pysyy tallessa.

Avaimenperämalleja on loputtomasti: jos pistäydyt ulkomailla, huomaat, että kaikki matkamuistomyymälät tarjoavat kattavan valikoiman avaimenperiä, jotka tuovat mieleen hyvässä seurassa vietetyt yhteiset hetket.

Matkamuistoperä ei kuitenkaan välttämättä ole kaikkein paras valinta lapselle, sillä usein niissä on teräviä reunoja, jotka saattavat leikin tuoksinassa aiheuttaa vaaratilanteita.

Lasten kanssa ei voi olla liian varovainen, sillä koskaan ei voi tietää, mitä vilkkaimpien vesseleiden päähän juolahtaa.

Lapsen avaimenperässä tärkeintä on turvallisuus

Avaimenperää miettiessä kannattaa ottaa huomioon lapsen luonne ja kiinnostuksen kohteet.

Jos tytär on esimerkiksi loputtoman kiinnostunut hevosista, voit olla varma, että hevosaiheinen avaimenperä on mieleinen muisto vielä vuosien päästä.

Jos taas perheen poika on ehdoton kamppailulajien ja taituroinnin ystävä, oman idolin kuva avaimenperässä takaa sen, että perä pysyy tallessa eikä sitä lainailla kavereille.

Moni keskittyy tarkastelemaan lapsen avaimenperää käytännöllisestä näkökulmasta: millainen perä on riittävän iso, jotta avain en mene tippuessaan hukkaan mutta samalla kuitenkin kaunis ja tyylikäs.

Mikäli lapsesi on hyvin hajamielinen ja hukkailee tavaroita helposti, iso avaimenperä ajaa takuulla asiansa, sillä avain ei huku edes villeimmissä leikeissä.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on ripustaa avain ketjuun ja kiinnittää ketju koulureppuun.

Vaarana on kuitenkin se, että repun hukkuessa hukkuu myös kotiavain.

Kaikkein varmin vaihtoehto hajamielisen lapsen kanssa on ripustaa avain kaulaan.

Kaulanauhojen kanssa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon turvallisuusseikat.

Ennen kaulanauhan ostamista kannattaa varmistaa, että nauhassa on turvalukko.

Varsinkin pienimmät koululaiset temppuilevat ja kiipeilevät mielellään, ja pitkällä nauhalla varustettu, kaulassa roikkuva avain saattaa helposti unohtua leikkien tiimellyksessä.

Ennen kuin kukaan huomaakaan, avain on jumittunut leikkitelineen rakoihin, ja lapsi roikkuu kaulastaan kiinni muutaman metrin korkeudessa.

Yksikään vanhempi ei halua saatikka pysty valvomaan lapsiansa jatkuvasti varsinkin silloin, kun he ovat koulussa.

Välintuntivalvojan silmät eivät puolestaan ehdi joka paikkaan, kun ympärillä pyörii vilkkaita ihmisenalkuja kymmenittäin.

Tästä syystä lapsen kaulanauhan pitää olla sellainen, että vaaratilanteessa avainpään saa napsaistua nopeasti irti lapsen kaulasta.

Näin vältytään ylimääräisiltä onnettomuuksilta, jotka saattavat pahimmillaan vaarantaa lapsen hengen.

Ruoki lapsesi luovuutta

Kaikkein persoonallisin avaimenperä on silloin, jos siinä näkyy oman käden jälki.

Voitte järjestää koko perheen kesken yhteisen mukavan askarteluhetken ja koristaa juuri hankitun kaulanauhan oman maun mukaisesti.

Tavasta voi tehdä vuosittaisen perinteen, joka valmistaa lapset koulutien aloittamiseen – on varmaa, että perheen juniori odottaa jo innolla oman vuoron koittamista.

Nauhaan on helppo pujottaa esimerkiksi helmiä tai muita koristeita, jotka oma luovuus pääsee kukkimaan.

Koristelussa on myös käytännölliset näkökulmansa – oma nauha ei takuulla sekoitu kavereiden avaimien kanssa, kun sitä koristavat itse värjätyt puuhelmet.

Nøkkelring med bilde  Nyckelring med bild  Nøglering med billede